skip to Main Content

Belangrijke informatie omtrent Covid-19 en uw bezoek aan onze praktijk.

LEES HIER
Bel ons voor een afspraak
020 - 760 0070

Gebitsslijtage

Social Beoordelingen
4.6
Gebaseerd op 20 beoordelingen
Google Beoordelingen
4.6
Gebaseerd op 20 beoordelingen
js_loader

Gezondheid van het gebit

Als het gaat over de gezondheid van het gebit, dan wordt er vaak vooral gedacht aan het voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen. Maar er is nog een ander ernstig tandheelkundig probleem dat helaas weinig onder de aandacht komt, namelijk gebitsslijtage. Bij Zee Care Dental bieden we diverse behandelingen om gebitsslijtage zo veel mogelijk tegen te gaan.

Wat is de oorzaak van gebitsslijtage?

In de loop van de jaren slijt het gebit bij iedereen, dat is heel normaal. In sommige gevallen slijt het gebit echter sneller dan gewoonlijk. Dit is vaak het gevolg van gewoonten als tandenknarsen, nagelbijten, kluiven op voorwerpen zoals een pen. Dit wordt mechanische slijtage genoemd. Je kunt daarnaast ook gebitsslijtage ervaren door chemische invloeden, bijvoorbeeld van bepaalde zuren in de voeding.

Wat zijn de verschillende soorten gebitsslijtage?

Er zijn verschillende vormen van gebitsslijtage: erosie, abrasie en attritie. Bij erosie is er vaak sprake van een chemische vorm van slijtage. Hierbij lossen het tandglazuur en het wortelcement op in zuren. De oorzaak van erosie ligt vaak bij vruchtensappen, frisdranken of veel opkomend maagzuur. Bij abrasie ontstaat er gebitsslijtage door een mechanisch proces. Dit gebeurt vaak door het verkeerd poetsen van je tanden, waarbij teveel druk op het tandglazuur wordt uitgeoefend. Bij attritie is er sprake van slijtage van snijranden en kauwvlakken van de tanden, doordat deze overmatig over elkaar heen schuiven, bijvoorbeeld door tandenknarsen of bruxisme.

Hoe voorkom je gebitsslijtage?

Om gebitsslijtage te voorkomen, kun je het beste beginnen met het stoppen van slechte gewoontes als nagelbijten en kluiven. Tegen tandenknarsen kun je een bitje gebruiken tijdens het slapen. Daarnaast is het goed om tweemaal per dag je tanden en kiezen zorgvuldig te poetsen met een zachte tandenborstel. Eet of drink een uur niks na het poetsen van je tanden. Ook is het belangrijk om zuren in eten en drinken zo veel mogelijk te vermijden om gebitsslijtage te voorkomen.

Behandeling

Als het gebit ernstig beschadigd is door erosie, dan is het zaak om versleten tanden en/of kiezen te gaan herstellen. Dit gebeurt bij voorkeur met vullingen van composiet. Hierbij wordt de tand en/of kies als het ware ingepakt, zodanig dat deze zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt. Met behulp van composiet worden je voortanden weer langer en witter. Vervolgens blijven we periodiek controleren hoe de slijtage zich verder ontwikkelt. De behandeling is in de meeste gevallen pijnloos. Wel is het een tijdrovende klus; houd er rekening mee dat je tijdens de behandeling ongeveer 2 uur in de stoel ligt, meestal verdeeld over meerdere zittingen.

cosmetische tandheelkunde Amsterdam

Neem gerust contact met ons op

Heb je last van gebitsslijtage, en ben je benieuwd wat Zee Care Dental voor je kan betekenen? Bel ons op 020 – 760 0070 of mail naar amsterdam@zeecaredental.nl. Ben je nog geen patiënt bij onze tandartspraktijk dan kun je je hier inschrijven.

Wij accepteren nieuwe patiënten uit regio Amsterdam, Amsterdam Zuid-Oost, Amsterdam-Oost en Amsterdam-Noord.

Back To Top