skip to Main Content
Bel ons voor een afspraak
020 - 760 0070

Veelgestelde vragen

Social Rating
4.4
Based on 29 reviews
Google Rating
4.4
Based on 29 reviews
js_loader

Het is verstandig om regelmatig uw mond te laten controleren door de tandarts. Op deze manier kunnen (beginnende) problemen tijdig worden herkend. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Er wordt aanbevolen om elke 6 maanden een afspraak in de praktijk te maken voor een controle. Ook als u geen pijn heeft, is het belangrijk om toch regelmatig uw gebit te laten controleren door de tandarts om zo uw mondgezondheid optimaal te houden. Uw gebit heeft u namelijk uw hele leven en dit willen we zo lang mogelijk gezond houden!

Wij hebben geen lange wachttijden. Wij streven ernaar binnen een week een afspraak voor een eerste consult voor u in te plannen. Ook voor uitgebreide behandelingen houden we tijd vrij zodat spoedeisende behandelingen op korte termijn mogelijk zijn.

De tandarts onderzoekt de mond met een spiegel en sonde. Hiermee kan de tandarts alleen de buitenkant van de tanden en kiezen zien. Dit geldt ook voor het tandvlees. Cariës (gaatje) ontstaan vaak tussen de kiezen of onder een bestaande vulling. Deze plekken zijn moeilijk te onderzoeken met de blote ogen. Om cariës vroegtijdig te ontdekken, is het aanbevolen om elke twee jaar röntgenfoto’s (bitewings) te maken. Dit gebeurt vaak tijdens een periodieke controle.

Röntgenfoto’s worden ook gemaakt om te controleren of een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is. Ook kan er op advies van de tandarts een foto worden gemaakt tijden een pijnklacht.

Bij het maken van röntgenfoto’s bij de tandarts gebruikt men een zeer kleine hoeveelheid straling, waardoor de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering is. Deze kans is zo klein dat dit nauwelijks in een getal is uit te drukken. Om dit duidelijker te maken vergelijken we het met een aantal situaties uit het dagelijks leven. Zo is het stralingsrisico van het maken van twee röntgenfoto’s vergelijkbaar met dat van een vliegreis van Nederland naar de Verenigde Staten. Bij het vliegen staan we bloot aan meer straling, deze is op grote hoogte sterker dan op de grond.

Het risico is ook vergelijkbaar met een wintersportvakantie van 14 dagen. In hoge gebieden worden we eveneens aan meer straling blootgesteld. Toch moet bij straling, hoe weinig ook, zorgvuldig te werk worden gegaan. Uiteraard moet bij straling, hoe gering ook, ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen de risico’s van bestralen. De kans bestaat dan namelijk dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekt wordt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrische tandenborstels effectiever zijn dan een handtandenborstel. De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. Tijdens het poetsen wordt er op een handtandenborstel gemiddeld 100 gram meer druk uitgeoefend dan op een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel helpt om beschadiging van het tandvlees te voorkomen.

40% van uw tandoppervlak zit tussen uw tanden. Daar kunt u met uw tandenborstel dus niet bij. Om de plaque daar weg te halen, is het aan te raden om minimaal 1x per dag te flossen, ragen of stoken. Op deze manier houd u uw tandvlees gezond en verkleint u de kans op het ontstaan van cariës.

Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Daarom raden wij aan om uw kindje vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen op controle. U mag uw kind meenemen naar uw eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt. Vanaf ongeveer een leeftijd van 2,5 tot 3 jaar mogen de kinderen ook voor de controle komen.

Er wordt aangeraden om minimaal elke 6 maanden een controle uit te voeren bij kinderen. Dit komt omdat de voedingsgewoonte, poetsgedrag en gebitsontwikkeling bij kinderen snel kunnen veranderen. Dit hoeft voor niemand een financiële drempel te zijn: de basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.

Neem uw kind alleen mee naar een controle van uzelf wanneer u zeker weet dat er geen behandeling plaats gaat vinden. Als u zelf angstig bent vraag dan uw partner, een familielid of een andere bekende om uw kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek. Voor jonge kinderen is het goed als een van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.

De kosten van de tandarts worden voor kinderen tot 18 jaar volledig vergoed, met uitzondering van kronen, bruggen, beugels en implantaten. Voor volwassenen zitten alleen het kunstgebit en het klikgebit (een ‘vast’ kunstgebit) in de basisverzekering. Overweeg daarom een aanvullende verzekering voor de tandheelkundige zorg te nemen. Neem de polisvoorwaarden goed door.

De meeste tandartsbehandelingen worden vergoed uit de aanvullende tandartsen verzekering, meestal voor 75% tot 100% tot een maximaal verzekerd bedrag per jaar. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij en per pakket. Bij onduidelijkheden kunt u het beste navragen bij uw zorgverzekeraar.

Back To Top